acasa   contact  

 

19 tineri maramureseni au participat la sarbatoarea dedicata celei de a xxv-a zi mondiale a tineretului catolic

 

 
 

Tinerii din parohiile greco-catolice: Strâmtura şi Bârsana, în număr de 19, au fost prezenţi Duminica 2 mai pentru a sărbători ce de-a XXV-a zi mondială a tineretului în Parohia Sfântul Marcu din Cleja, Bacău.

 

cleja_1
   
 

Ca în fiecare an în prima duminică a lunii mai, mii de tineri romano-catolici din întreaga Moldovă participă la celebrarea Zilei Tineretului la nivel diecezan. Sărbătoarea are un caracter spiritual-religios, dorind să ajute tinerii în formarea lor umano-spirituală, în acest sens tema întâlnirii propusă de Papa Benedict al XVI-lea a fost: „Învăţătorule bun, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” Mesajul îi încurajează pe tineri să intre în dialog cu Isus, să descopere darurile lui Dumnezeu în ei, dar şi responsabilităţile pe care le au de îndeplinit.

 
cleja_2
 
 

Manifestarea a mobilizat nu mai puţin de 4000 de tineri din 105 parohii din toate colţurile Moldovei. Şi numărul preoţilor a fost foarte mare, participând aproximativ 100 de preoţi din Dieceza de Iaşi.

 
cleja_3
 
cleja_4
 
 

Programul întâlnirii a început de vineri seara cu liturghia pentru voluntari şi o veghe animată de grupul de rugăciune Taize.

 

Cea de a doua zi a fost foarte bogată în manifestări şi programe cultural-religioase, culminând cu Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Francisco-Javier Lozano, Nunţi Apostolic în Romania şi Republica Moldova, alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă. În cadrul Sfintei Liturghii ÎPS Francisco-Javier Lozano a adresat tinerilor cuvântul de învăţătură, din care redau un scurt fragment: „Dragi tineri,… a-1 întâlni, a-1 cunoaşte, a-1 iubi şi a-1 urma pe Isus, graţie acţiunii misterioase a Duhului Sfânt, ne conduce spre cunoaşterea Tatălui ceresc şi a adevăratei ţinte a existenţei noastre: Paradisul. Dragi tineri, să mergem spre cer făcând binele pe acest pământ, iubindu-i pe prietenii noştri şi chiar pe duşmanii noştri, ajutându-i mai ales pe cei de o vârstă cu voi ca să dea sens autentic vieţii întâlnindu-l pe Isus şi descoperind frumuseţea de a face parte din comunitatea cretină: Biserica. Biserica este familia voastră şi, ca orice familie, are nevoie şi de voi, tinerilor, şi de entuziasmul vostru, pentru a arăta faţa lui Cristos oamenilor de astăzi prin veselia voastră şi generozitatea voastră, prin mărturia voastră şi slujirea voastră adusă celor nevoiaşi în diferitele forme de voluntariat.”

 
cleja_5
 
 

În dupămasa zilei a avut loc Festivalul tinerilor, un program organizat de tineri, prin care au manifesta talentele şi entuziasmul lor, cuprinzând diverse scenete şi dansuri cu teme religioase, dar şi programe artistice-culturale, moment în care şi tinerii maramureşeni au prezentat un program de dansuri tradiţionale din Maramureş.

 
cleja_6
 
 

Finalitatea principală a acestor Zile ale tineretului, este acela de a readuce persoana lui Cristos în centrul credinţei şi al vieţii fiecărui tânăr, pentru a deveni un punct de referinţă constant şi pentru a fi şi o adevărată lumină pentru orice iniţiativă şi efort educativ faţă de tinerele generaţii.

 

Dumitru Orza