acasa   contact  

 

biserica veche

 
 
Istoria acestei biserici începe la Rozavlea, mai exact, în locul numit „Şesul Mănăstirii”, într-un timp de care nimeni nu îşi mai aminteşte nici măcar din poveştile bătrânilor. Nici măcar motivul pentru care aceasta a ajuns la Strâmtura în 1661 nu ne este cunoscut. Se pare că această biserică a servit ca loc de cult pentru vieţuitorii mănăstirii de la Rozavlea, iar odată cu destrămarea comunităţi, biserica nu îşi mai avea rostul, astfel fiind adusă pentru a servi de biserică parohială credincioşilor din Strâmtura. Odată cu schimbarea locului, biserica se modifică, fiind mărită partea din spate, pentru a deveni mai încăpătore. Tot în acest moment se pare că s-a construit şi turla, însă clopotele sunt adăpostite în clopotniţă, o construcţie aflata lângă biserică care a dăinuit până nu demult.
 
 
turla
 
 
Pentru mai bine de 300 de ani, biserica cea veche, cum i se spune acum, a servit credincioşilor din Strâmtura ca loc de rugăciune şi înălţare a sufletelor către Dumnezeu, fiind unicul locaş de cult din comună. Mulţi au fost credincioşii care în această biserică au început viaţa în Cristos prin Botez, au participat în Duminici şi sărbători la Sfânta Liturghie s-au prezentat în faţa altarului pentru a primi sacramentul căsătoriei, iar acum se odihnesc la umbra ei, în cimitirul care o înconjoară.
 
 
altar
 
 
În anul 1973 credincioşii parohiei Strâmtura reuşesc să construiască o nouă biserică din zidărie, mult mai mare şi impunătoare. Din acest moment, biserica de lemn, devenită acum, cea veche, iese din uz, însă nu totul se sfârşeşte aici. În anul 1989 cultul greco-catolic îşi recâştigă statutul pierdut în anul 1948 prin desfiinţarea ei de către statul comunist. Începând din acel moment, credincioşii greco-catolici ai comunei se bucură de libertate şi revin să celebreze în biserica veche, astfel biserica prinde iar viaţă.
 
 
 
Din 2005 biserica rămâne iar fără credincioşi, deoarece în acest an se termină şi se sfinţeşte noua biserică greco-catolică a comunităţii din Strâmtura.
 
 
biserica noua
 
 
În prezent în Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Strâmtura, judeţul Maramureş, nu se mai celebrează, este doar vizitată de turişti, fiind prezentă pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-A-04755.
 
 
porti imparatesti
 
 
Ca mai toate bisericile secolului al XVII-lea este construită din bârne groase de lemn şi acoperită cu şindrilă, având o arhitectură tipic maramureșeană. Interiorul bisericii este în mare parte pictat în anul 1775 pe pânză, autorul fiind necunoscut, semnătura în litere chirilice este în mare parte distrusă. De altfel şi restul picturii a suferit o puternică degradare din cauza apei infiltrate prin acoperiş şi a fumului de lumânare.
 
 
pictura
 
pictura
 
 
Printre obiectele valoroase pe care biserica le-a adăpostit se numără: „Cazania lui Varlaam”, icoane pe sticlă şi lemn din secolul al XVIII-a sau al XIX-a. Lăcaşul de cult  mai deţinea şi o icoană aurită, care a fost donată mănăstirii Văcăreşti în a doua jumătate a secolului al XX-a.
 
 
icoana
 
 

Pentru mai multe imagini se poate vedea albumul

Biserica Veche