acasa   contact  
 

 

comuna_stramtura

 

 

Strâmtura este o aşezare foarte veche, care datează încă din perioada daco-romană. Dovadă stau obiectele de bronz descoperite în 1885 care, după părerea specialiştilor datează din secolul IX î.Cr.

 

Localitatea este menţionată pentru prima oară într-o diplomă a regelui Robert Carol de Anjou din anul 1326, sub numele de „Terra Zurduky” (adică „Pământul de la strâmtură”). Ca şi celelalte sate vecine, Strâmtura făcea parte din cnezatul aflat sub conducerea voievozilor de la Cuhea, (actual Bogdan Vodă) care s-a desfiinţat mai apoi în urma ridicării cnejilor la titlul de comiţi.
 
 
harta_istorica_stramtura
 
 

Numele localităţii provine probabil de la locul îngust situat la intrarea dinspre Bârsana. Aici drumul este încadrat pe de o parte de râul Iza, iar pe alta de o formaţiune stâncoasă numită „Piatra Ţiganului”. în această locaţie are loc în anul 1717 ultima invazie a tătarilor care mătura Maramureşul venind dinspre Vest. Imensa oaste tătară, formată din 10.000 de tătari în frunte cu hanul Agiamet Gerei şi Colceag Aga şi având 12.000 de robi legaţi în lanţuri, după victoriile obţinute în Ungaria, se îndreptă împreună cu o valoroasă pradă de război, dinspre Satu Mare înspre Sighetu Marmaţiei şi apoi înspre Bârsana sosind aici în data de 2 septembrie. Între Bârsana şi Strâmtura, oastea tătară este atacată de către localnici care îi provoacă mari pierderi.


Strâmtura este o localitate aflată pe cursul râului Iza, la o distanţă de 28 km de Sighetu Marmaţiei, la 80 km de municipiul Baia Mare şi la 50 km de oraşul Vişeu de Sus, în partea de nord a judeţului Maramureş. De la răsărit la apus Strâmtura este străbătută de DJ 185 Săcel - Vadul-Izei. Din această şosea pleacă mai multe drumuri comunale, cel mai important fiind cel care leagă comuna cu satele aparţinătoare: Slătioara, care este la 5 km de comună, respectiv Glod situată la 8 km distanţă de comună.

 
 
harta_valea_izei
 
 

Comuna Strâmtura, cu satele aparţinătoare Glod şi Slătioara are o populaţie de aproximativ 4.000 de locuitori. Este un ţinut cu o străveche istorie, legat dintotdeauna prin creaţia sa materială şi spirituală de glia şi fiinţa neamului românesc, cu oameni care şi-au făcut o mândrie din a păstra tradiţiile, portul strămoşesc, şi, în special acea ospitalitate caracteristică zonei.

 

În prezent comuna se întinde pe o suprafaţă de 9.157 ha din care: teren agricol 6.060 ha; arabil 1.495 ha; fâneţe naturale 4.036 ha; păşuni naturale 519 ha; livezi 10 ha; păduri 2348 ha; alte terenuri 674 ha.

 

Comuna Strâmtura se învecinează:
   * la nord-vest cu localitatea Bârsana
   * la est cu localităţile Petrova şi Leordina
   * în partea de sud cu localitatea Rozavlea

   * iar în partea de vest cu localitatea Poienile Izei.
 
 
harta_valea_izei
 
 

Pe cuprinsul comunei sunt o mulţime de uliţe botezate după denumirea acelei parţi sau obiectiv din comună unde se află situată uliţa: uliţa Susanilor, uliţa Bisericii, uliţa Morii, etc.

 

Comuna se mândreşte şi cu câteva evenimente locale:
*Festivalul de muzică populară, organizat anual în localitatea Glod;
*Ziua comunei luna Septembrie;

*Târg la „Podul Slătioarei” în fiecare zi de vineri din săptămână;

 

http://www.youtube.com/watch?v=5t6ARVvdtr0

 

O particularitate a tradiţiei de la Strâmtura sunt ultimii trâmbiţaşi din Maramureş, interpreţii cornului tradiţional, o trâmbiţă lunga, din metal, pe care îl foloseau ciobanii de la munte pentru a comunica.

 
 
trambita_stramtura
 

 

http://www.youtube.com/watch?v=ak15Nc1kTEs